Novi kvantitativni test za određivanje SARS-Cov-2 ukupnih protutijela

Lansirali smo DiaSys Diagnostics reagens SARS-Cov2 UTAB FS (UTAB = Universal Total AntiBody) nakon što je prošao certifikaciju za tržište Europske Unije (CE). Ovaj novi test kvantificira ukupna protutijela kod pacijenata izloženih teškom akutnom respiratornom sindromu izazvan korona virusom (SARS-CoV-2).

Stabilan tekući reagens specifično cilja na protutijela protiv receptora vezajuće domene (RBD) virusnog šiljastog proteina (S) koji je odgovoran za vezivanje SARS-Cov2 za receptor stanice domaćina, omogućavajući time virusu ulaz u stanicu domaćina.

Kvantitativno određivanje protutijela SARS-Cov-2 je metoda koja će odgovoriti na različita iznimno bitna pitanja u ovom trenutku. Ovaj test omogućava kvalitetnu procjenu aktualnog širenja COVID-19 infekcije, te čini bitnu ulogu karakterizirajući imunološki odgovor izazvan cijepljenjem. Budući da protutijela specifična za virus osoba koje su preboljele bolest pokazuju antivirusna svojstva kod pacijenata donora, ova metoda je prikladna za određivanje razine protutijela kod darivatelje plazmafereze.

SARS-CoV-2 UTAB FS je in vitro imunoturbidimetrijski test za određivanje ukupnih protutijela SARS-CoV-2 u uzorku humanog seruma. Kvantitativno se određuju ukupna protutijela u odnosu na receptor vezajuće domene proteina (RBD) šiljastog proteina. Protutijela u odnsu na RBD u mogućnosti su potisnuti vezivanje virusa na stanicu domaćina, time i samu infekciju, te se stoga posljedično nazivaju neutralizirajuća protutijela. S obzirom na važnost upravo ovih protutijela, DiaSys je odabrao RBD kao ciljani antigen kod reagensa za određivanje ukupnih protutijela COVID-19. SARS-CoV-2 UTAB FS pokazuje visoku kliničku specifičnost od 98.7% (CI 95%, 95.3 – 99.8%) kao i visoku osjetljivost od 98.0% (CI 95%, 89.6 – 100%). Dodatno, potencijalna križna reakcija infektivnih bolesti (uključujući infektivne respiratorne bolesti), autoimune bolesti te endemski humani koronavirus je isključena.

Raznolikost dostupnih testova na protutijela koja se mogu koristiti samo na platformama proizvođača, predstavlja velik izazov za praćenje pacijenata jer predstavljaju znatno odstupajuće rezultate. Takvi sustavi prilikom moguće promjene u načinu provođenja testa zahtijevaju paralelna određivanja korištenjem obje metode kako bi se verificirali rezultati. 

DiaSys SARS CoV-2 UTAB FS može se aplicirati na većinu kliničko-kemijskih analizatora čime rezultati postaju potpuno usporedivi, neovisno o platformi proizvođača koja se koristi. Nadalje, paralelna određivanja radi potvrde rezultata nije više potrebno provoditi. Zaključno, rezultati su dostupni u vrlo kratkom vremenu, na većini analizatora za svega 10 minuta!

Upute za novi reagens SARS-CoV-2 UTAB FS, preporučeni kalibrator TruCal SARS-CoV-2i kontrola TruLabSARS-CoV-2(dvije razine) su dostupni. Postoji i preporučena uputa za razrijeđivanje uzorka (SARS-CoV-2 Sample Dilution Matrix) za one uzorke koji izlaze iz mjernog raspona.

Iskoristite prednosti reagensa SARS-CoV-2 UTAB FS spremnog za upotrebu koji je univerzalan za većinu biokemijskih analizatora te vam omogućava pouzdane rezulate neovisne o biokemijskoj platformi proizvođača.